Voedingswaarde

Wat zijn de belangrijkste voedingsstoffen?

Wat zijn de belangrijkste voedingsstoffen?

Als je het hebt over voedingsstoffen dan zijn er wel 50 voedingsstoffen bekend die nodig zijn. Voedingsstoffen spelen een belangrijke rol bij het functioneren van ons lichaam. Natuurlijk zijn niet alle voedingsstoffen even belangrijk. De ene heeft een wat meer belangrijke rol dan de andere. Maar welke voedingsstoffen zijn dan het meest belangrijk en waarom? In deze blog lees je meer over welke voedingsstoffen het meest belangrijk zijn.

Ons lichaam en de voedingsstoffen

Ons lichaam is een prachtig apparaat dat best veel zelf kan. Het is alleen niet zo dat ons lichaam alle benodigde voedingsstoffen uit zichzelf aan kan maken. Deze voedingsstoffen worden uit voedsel gehaald. Daarom is gezonde voeding ook super belangrijk als je goed voor je lichaam wil zorgen.

Welke voedingsstoffen zijn het meest belangrijk voor ons lichaam?

Als je denkt aan belangrijke voedingsstoffen, dan kom je al heel snel uit bij koolhydraten, vetten en eiwitten. Deze 3 voedingsstoffen worden ook wel de macrovoedingsstoffen genoemd. Dit omdat ons lichaam best veel van deze stoffen nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

Koolhydraten, eiwitten en vetten worden als de brandstof gezien voor ons lichaam. Ons lichaam kan zonder de levering van de energie uit deze voedingsstoffen niet goed functioneren. Eiwitten dragen bij aan het opbouwen en onderhouden van je spieren, zenuwen, organen, enzymen, hormonen en je bloedbeeld.

Wat voor functies hebben vitamines dan precies?

Vitamines zijn belangrijk voor ons lichaam, niet omdat zij ook leveranciers zijn van energie maar omdat zij zorgen dat er energie vrijgemaakt wordt uit de voedingsstoffen. Vitamines dragen er ook aan bij dat de processen die gaande zijn in je lichaam goed kunnen verlopen. Op die manier helpen vitamines mee om je lichaam gezond en sterk te houden.

Koolhydraten als belangrijkste energieleverancier

Koolhydraten leveren verreweg de meeste energie aan ons lichaam. Door het eten van koolhydraten kan je 40% van je energiebehoefte al stillen. De beste koolhydraten vind je in producten die aantoonbaar winst opleveren voor je gezondheid. Je kan dan denken aan volkorenproducten en peulvruchten.

Pas op met koolhydraatrijke producten die je niet terug kan vinden in de schijf van vijf. Deze kan je wel eten, maar beperk dat zoveel mogelijk. Hierbij kan je dan denken aan koek, snoep en frisdrank. Een teveel aan slechte koolhydraten kan nadelige effecten hebben voor je cholesterolgehalte en je lichaamsgewicht.

Het maken van verstandige keuzes

Helemaal als je al te kampen hebt met overgewicht is het maken van verstandige keuzes erg belangrijk. Hierbij kunnen de snelle koolhydraten een negatieve rol gaan spelen. De langzame koolhydraten die uit volkoren producten worden gehaald kunnen weer positief bijdragen.

meer te weten komen

Calorieën tellen

diabetes

Voedingswaarde bijhouden