Voedingswaarde

Waar houd je rekening mee als je diabetes hebt?

Waar houd je rekening mee als je diabetes hebt?

Voor iedereen is gezond eten belangrijk. Maar als je diabetes hebt kan gezonde voeding van levensbelang zijn. Daarom is het belangrijk dat je heel goed oplet met wat je eet als je last hebt van Diabetes. In deze blog lees je meer over waar je op moet letten en rekening mee moet houden als je last van diabetes hebt.

Gezond eten met diabetes

Als je Diabetes hebt kan je met een paar kleine keuzes al een groot verschil maken. Je kan met Diabetes vrijwel alles eten, maar bewust en gezond eten is natuurlijk altijd beter. Het verschil tussen een goede en een minder goede maaltijd kan al in een paar kleine dingen het verschil maken.

Een gezonde maaltijd klaar maken

Gezond koken is natuurlijk voor iedereen goed. Als je het hebt over een gezonde maaltijd moet je beginnen bij groenten. Zorg ervoor dat je een kleiner bord kiest, hierdoor ga je ook kleinere porties eten. Vaak geniet je van een kleiner portie meer dan van een flink bord vol. Als je na het eten op de bank moet uitbuiken heb je eigenlijk veel te veel gegeten.

Wat zijn goede keuzes als je rekening moet houden met je bloedsuiker?

Kies vooral voor vezelrijke producten als je last hebt van je bloedsuikerspiegel. Door de vezels in deze producten zal je bloedsuikerspiegel veel langzamer en minder stijgen. Ook peulvruchten als bonen, linzen en erwten vallen onder de vezelrijke producten.

Naast het eten van vezelrijke producten is het heel belangrijk dat je de inname van suiker zoveel mogelijk probeert te beperken. Het is dan verstandig om niet te veel jam, suiker, honing, siroop, witte meel, witte pasta, aardappelpuree of witte rijst te eten. Zorg ervoor dat je als toetje Yoghurt met een stukje vers fruit.

Hoe kan je rekening houden met een diabetespatiënt?

Als er iemand bij je komt eten die last heeft van de bloedsuiker zou je de saus apart kunnen serveren. Op die manier geef je iemand zelf de keus hoeveel saus iemand zou willen hebben. Ook de aardappelen, pasta en rijst zou je apart van de groente kunnen serveren. Ook hiermee kan iemand dan zelf bepalen hoeveel hij of zij van iets zou willen hebben.

Mocht je een lekker hapje bij de borrel neer willen zetten, dan zou het fijn zijn als je voor degene met diabetes ook koolhydraatarme hapjes op de borrelplank zou hebben liggen. Op die manier wordt het voor de diabetes patiënt makkelijker om een gezonde keus te maken.

Hoe zit dat dan met drinken?

Met Diabetes is het verstandig het gebruik van alcohol te vermijden. Alcoholische dranken bevatten veel koolhydraten. Het beste kan je water, koffie of thee zonder suiker drinken, maar dat geldt eigenlijk voor iedereen.

meer te weten komen

Calorieën tellen

Voedingsstoffen

Voedingswaarde bijhouden