Voedingswaarde

Calorieën tellen. Hoe doe je dat?

Calorieën tellen. Hoe doe je dat?

Als je overgewicht hebt, of je hebt juist een gezond gewicht dat je in stand wil houden, dan is het verstandig om een goede energiebalans te hebben. De energiebalans klopt als de hoeveelheid energie dat je eet gelijk is aan de energie die je verbruikt. Als je de energiebalans op orde hebt, dan blijf je mooi op gewicht. Als je af wil vallen, dan zou je minder moeten eten dan dat je verbruikt. Op die manier kan je afvallen. De hoeveelheid energie die door het lichaam wordt gebruikt is te berekenen op meerdere manieren. Uit zo een berekening komt de behoefte die je lichaam nodig heeft aan energie en daar moet je dan je eetpatroon op aanpassen. Dit kun je doen door calorieën te tellen, lees meer in deze blog over hoe je dat kan doen.

Calorieën tellen met behulp van een app

Een hele fijne en snelle manier om calorieën te tellen is met behulp van een app. Met een app krijg je inzicht in de dingen die je eet en wat voor effect dat heeft op je calorie inname. Door het bijhouden van deze app krijg je inzichten over de energie inname die je doet en of deze te hoog of juist te laag is ten opzichte van je energiebehoefte.

De voordelen die calorieën tellen met zich mee brengt

Als je begint met het tellen van de dagelijkse calorieën zul je er al snel achter komen dat je inzicht gaat krijgen in de dingen die je door de dag heen aan het eten en drinken bent. Met deze inzichten kan je kritisch gaan kijken naar waar je het beter kan doen voor wat betreft eten.

Als je inzicht hebt gekregen in hetgeen je eet, kan je ook te hoge energie inname voorkomen. Met deze inzichten kan je ook voorkomen dat je in de avond nog verder gaat eten, als je door de dag heen al meer hebt gegeten dan je eigenlijk had mogen doen. Ook hiermee kan je helpen voorkomen dat je meer gaat eten en drinken dan dat je lichaam eigenlijk nodig heeft.

Heeft calorieën tellen ook nadelen?

Als je calorieën gaat tellen moet je er wel voor waken dat het niet om gaat slaan in een obsessie. Dit gaat vaak ongemerkt, maar als je doorgaat slaan kan je heel star worden en obsessief gedrag gaan vertonen. Calorieën tellen kan ook een valkuil zijn, mensen die calorieën aan het tellen zijn vergeten daarbij ook naar hun lichaam te luisteren, terwijl je lichaam vaak zelf al heel duidelijk dingen aangeeft, als het gaat om energiebehoeftes.

meer te weten komen

diabetes

Voedingsstoffen

Voedingswaarde bijhouden